Pindora – Yrityksen tarina

Tarinamme sai alkunsa omakohtaisesta tarpeesta löytää arkea helpottava ja turvallisuutta lisäävä älykäs ratkaisu.

Lue lisää Ota yhteyttä

“Mulla olisi yksi itea”

Yuval Noah Hararin mukaan yksi ihmisen tärkeimmistä ominaisuuksista on kuvitella asioita, joita ei ole olemassa. Tärkeää on myös se, että pystymme kuvailemaan ideoitamme ja mielikuvituksemme tuotteita toisille ihmisille. Näiden inhimillisten ominaisuuksien ansiosta syntyi myös Pindora, joka kodin älylukko.

Pindora on suomalainen teknologia-alan startup-yritys, joka on erikoistunut älykotilaitteisiin, muun muassa älylukkoihin. Yrityksemme sai alkunsa omakohtaisesta tarpeesta saada kotiovi avattua turvallisesti etänä. Koska markkinoilta ei mielestämme löytynyt tarpeeksi hyvää ratkaisua, päätimme kehittää sellaisen itse. Yrityksen ja erehdyksen, kovan työn ja muutamien satojen kahvilitrojen jälkeen tuloksena oli joka oveen sopiva kotimainen innovaatio, Pindora.

Yrityksemme takaa löytyvät kaverukset, Juha ja Tuomas, jotka tutustuivat toisiinsa vuonna 1993 erään eteläsavolaisen, nyt jo puretun yläasteen pihalla. Tämän sukupolven avainkokemuksia ovat IT-buumi, Nokian maailmanvalloitus, Suomen ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruus ja Mika Häkkisen ylivoima F1:ssä. Kun 90-luvun lamasta oli rämmitty, kaikki tuntui olevan mahdollista ja maailma auki. Tulevaisuus näytti olevan ATK:ssa ja niinpä Juha ja Tuomas suuntasivat molemmat lukion jälkeen opiskelemaan IT-alaa suureen maailmaan. Jyväskylään.

Toimitusjohtajaltamme Juhalta ei ole koskaan puuttunut rohkeita ja vähän pähkähullujakin ideoita. Juha muun muassa kehitteli Netflixin-kaltaista palvelua jo ennen kuin kukaan muu oli ajatellut, että kännyköiden ruuduiltakin voisi katsoa elokuvia, sekä pohti hävikkiravintolaa ennen kuin sanaa hävikki oli edes keksitty. Kaikkea tätä IT-konsultoinnin ja yritysvalmentajan töidensä ohessa. Niin ikään IT-konsulttina pitkään työskennellyt Tuomas on puolestaan valloittanut maailmaa ja tehnyt alan töitä Ranskassa, Espanjassa, Panamassa ja Belizessä. Ja Meksikossa. Ja Angolassa. Ja Argentiinassa. Muun muassa.

Muutama vuosi sitten nämä pelottomat 90-luvun kasvatit päättivät, että nyt olisi hyvä aika lopettaa vieraille työskentely ja pistää pystyyn oma firma.

Futurismista kotimaiseen designiin

Kesä 2016 oli monin paikoin ennätyksellisen sateinen. Juha oli siirtynyt pitelemään säitä parinsadan kilometrin päähän Helsingistä. Sadetta enemmän miehen mökkilomaa häiritsi tieto siitä, että Helsingin osoitteeseen oli saapumassa tärkeä kirje. Postia ei ollut tullut käännettyä mökille, eikä kenelläkään Helsingissä asuvalla ollut Juhan tietääkseen hänen kotiavaintaan. Ketään ei siis voinut kätevästi laittaa tarkistamaan, oliko kirje saapunut. Mielenrauhaa saadakseen Juha päätti lopulta ajaa itse Helsinkiin kirjeen perässä. Perillä odotti tyhjä eteismatto. Kirje ei ollut saapunut. 

Paluumatkalla oli sitten aikaa ajatella. Ovia, lukkoja ja niiden etähallintaa. Kaikki nykyiset lukot toimivat periaatteessa samalla tavalla, Juha mietti. Eikö lukon vääntönuppia voisi kääntää myös jotenkin koneellisesti? Ja vaikka mökiltä käsin? Takaisin maaseudun rauhaan päästyään Juha soitti Tuomakselle.

“Mulla olisi yksi itea”, Juha sanoi.

“Let’s do it”, Tuomas vastasi.

Tuo “itea” oli Juhan omien sanojen mukaan “tilaan pääsyn helpompi hallinnointi”. Vaan kuinka se toteutettaisiin? Alettaisiinko tuottaa käden heilautuksella avautuvia Star Trek -tyylisiä ovia? Psst, psst. Tai liukuvia ikkunoita, jotka toimisivat myös ovina? Tai ehkä sittenkin kannattaisi kehittää jotain yksinkertaisempaa ja vähemmän futuristista? Jotain sellaista, jonka jokainen pystyy helposti asentamaan omaan kotioveensa. Älykäs lukko?

Juha ja Tuomas alkoivat puuhakkaasti tutkia jo olemassa olevia sähkölukkoja, mutta totesivat pian, että niistä kaikista puuttui jokin heille itselleen tärkeä ominaisuus.

“Halusimme ratkaisun, jonka käyttöönotto ei vaatisi oveen kajoamista ja joka olisi varmasti jokaiselle käyttäjälle ja joka kotiin sopiva. Paitsi helppo, myös turvallinen”, Juha kertoo.

Kehitystyötä tehtiin milloin milläkin välineillä ja putken pätkillä. Välillä osia käytiin 3D-printtaamassa Kirjasto 10:ssä. Resursseja oli aluksi vähän, mutta sitkeän työskentelyn myötä valoa alkoi lopulta näkyä. Pian Juha ja Tuomas jopa käännyttivät ovelta innokkaimpia sijoittajia – rahaa tärkeämpää oli löytää tyypit, jotka ymmärsivät Pindoran ajatusmaailmaa ja energiaa.

Vähitellen tuotteen toiminnallisuudet alkoivat olla kasassa ja miehillä oli käsissään älylukko, jonka avulla kotioven pystyi avaamaan ilman perinteisiä avaimia, myös etänä. Ongelmana oli enää se, että tuote ei ollut kovin vetävän näköinen. Pitkään haudottu innovaatio olikin vähän kolho, harmaa rasia. Loppumetreillä apuun kutsuttiin vielä kansainvälisesti palkittu muotoilija, Harri Koskinen, joka viimeisteli tuotteen ulkonäön. Koskisen kädenjälki on tuttu muun muassa Genelec-kaiuttimista.

“Lopputuloksena oli Pindora, kotimainen ja tyylikäs design-tuote. Halusimme ja saimme helpon ja toimivan ratkaisun, jota kehtaa myös esitellä”, Juha sanoo.

Nyt Pindora on myös kuluttajien saatavilla. Jatkossa Juhan mökkilomat sujuvat rauhallisin mielin. Luontokin kiittää, kun kirjepostin perässä ei enää tarvitse ajaa yli kahtasataa kilometriä suuntaansa. Aika hyvä itea. Ja niitähän meillä riittää.

Pindora on sinulle, joka haluat valita varmasti turvallisen, helppokäyttöisen ja kotimaisen vaihtoehdon oman kotiovesi hallintaan. Pindora-älylukko on suunniteltu helpottamaan jokapäiväistä arkeasi sekä lisäämään turvallisuutta ja omaa mielenrauhaasi. Pindoralla on jo lukuisia tyytyväisiä käyttäjiä ympäri Suomea ja sitä hyödyntävät niin omakotitaloissa kuin kerrostaloissa asuvat ihmiset sekä asuntojaan vuokraavat henkilöt. Toivottavasti Pindora helpottaa sinun arkeasi yhtä paljon kuin se on helpottanut meidän ja lukuisten asiakkaidemme arkea!

Ota yhteyttä

MYYNTI:
Sähköposti: sales@pindora.fi
Puhelin: +358 50 495 2349

TUKI:
Sähköposti: support@pindora.fi

Osoite: Heikkiläntie 7, 00210 Helsinki

  • Viestisi ohjataan suoraan asiasta vastaavalle taholle. Valitsethan siis aihepiirin oikein.
  • Kerro meille asiasi, jotta voimme palvella sinua mahdollisimman hyvin.