Älylukko kotiovessa alkaa olla jo varsin tuttu näky – etenkin uudemmissa omakotitaloissa. Jälkiasennettavat älylukot, kuten Pindora, ovat hiljalleen tuoneet älyä myös yksittäisiin taloyhtiöiden oviin, mutta varsinkin kerrostaloissa ollaan pitäydytty vahvasti taloyhtiön linjaamassa perinteisessä ratkaisussa. Tämä on tietysti täysin ymmärrettävää, sillä yleinen luulo edelleen on, että älylukkoa ei saa kerrostaloasunnon oveen laittaa.

Ajatus siitä, että kerrostaloasunnon oveen ei saisi älylukkoa asentaa ilman taloyhtiön lupaa on sinänsä validi, mutta samalla virheellinen ja liian yleistävä. Yksinkertaisesti sanottuna olemassaolevaa lukitusta tai sen alkuperäistä toimintatapaa ei saa muuttaa ja taloyhtiön yleisavaimen pitää edelleen ovessa toimia, mutta jos älylukko näissä viitekehyksissä toimii, ei taloyhtiöltäkään pitäisi poikkisanaa tulla. Tällainen jälkiasennettava ratkaisu on mm. Pindora -älylukko, joka asennetaan vanhan lukon päälle ilman, että mekaanisesta lukosta tarvitsee ruuviakaan avata. Laite ei näy ulospäin ja tarvittaessa sen saa nopeasti irti ja muutossa mukaansa. Alkuperäiset avaimet tottakai toimivat myös kaiken aikaa normaalisti, vaikka oven saa nyt auki myös älypuhelimella.

Entä sitten alaovi?

Alaovesta pääsee tietysti aina avaimilla, mutta lisäksi usein myös ovipuhelimella tai ovikoodilla. Jos alaoveltasi löytyy ovikoodilla aukeava lukko ja kotiovestasi Pindora, olet jo saavuttanut riippumattomuuden avaimista ja voit kulkea huolettomasti pelkkä puhelin taskussasi. Jos asunnostasi taas löytyy ovipuhelin ja alaovelta koodinäppäimistön sijaan summeri, meillä on sinulle ratkaisu! Olemme nimittäin jo jonkin aikaa kehittäneet Pindoralle pikkuveljeä nimeltä Piccolo. Piccolo on ns. alaovenavaaja, joka avaa alaoven ovipuhelinta ja Pindoran mobiilikäyttöliittymää hyödyntämällä. Laite asennetaan helposti ovipuhelimen päälle – jälleen alkuperäistä ratkaisua muuttamatta – josta se käskystä ohjailee ovipuhelimen avauspainiketta.

Käytännössä käyttäjä syöttää PIN-koodin älypuhelimensa avulla ja tämän jälkeen painaa asuntonsa summeria. Piccolo herää asunnossa ovipuhelimen soittoon, tarkistaa kulkuoikeuden ja, jos oikeus on saatu, avaa alaoven painamalla ovipuhelimen avauspainiketta. Tämä kaikki tapahtuu sekunneissa ja PIN-koodin voi tottakai syöttää jo ennakkoon. Piccolon voi myös helposti ‘ketjuttaa’ Pindoran kanssa niin, että yhden koodin syöttämällä pääset molemmista ovista läpi. Lisäksi PIN-koodin syöttämisen sijaan avaus voidaan suorittaa äänikomennolla tai vain nappia painamalla. Minkäänlaisia applikaatioita ei tarvitse puhelimeen ladata, vaan sekä käyttö että hallinnointi tapahtuvat web-pohjaisesti puhelimen tai tietokoneen selaimella tehden Piccolosta täydellisen ratkaisun esimerkiksi asunnon airbnb-vuokraukseen.

Piccolo ei ole myöskään 100% riippuvainen Pindora -älylukosta vaan halutessaan sen voi kotiautomaation kautta yhdistää myös muihin älylukkoihin. Näin hallinta ja avaus on mahdollista hoitaa vaikka IFTTT:n, SmartThingsin tai Google Homen kautta.

Loistavaa! Mistä näitä saa?

Pindora -älylukko löytyy helposti omasta verkkokaupastamme täältä. Piccolo on jo saatavilla sopimusasiakkaillemme yrityspuolella, mutta tulee kuluttajien saataville Indiegogo -joukkorahoituskampanjan kautta ympäri maailmaa ja pyrimme lähettämään ensimmäiset laitteet vielä tämän vuoden aikana. Olemme juuri julkaisseet Indiegogon alustalla ennakkosivuston, jossa annamme alustavaa infoa sekä keräämme sähköpostiosoitteita kampanjaa varten. Seuraava etappimme on itse kampanjan lanseeraus, josta saavat ensikädessä tietysti tietoa ne, jotka ovat sähköpostiosoitteensa meille antaneet.

Jos koet, että Piccolo olisi täydellinen ratkaisu kotiisi tai vaikkapa airbnb-asuntoosi, kurkkaa kampanjamme ennakkosivu Indiegogossa ja jätä meille sähköpostiosoitteesi. Näin voimme ottaa yhteyttä, kun itse kampanja alkaa ja te pääsette ensimmäisenä kampanjaan ja itse laitteeseen käsiksi. Samalla tuette suomalaisen start-upin kipuamista maailmankartalle!