Helsingin Sanomien artikkelissa sunnuntaina 19.1.2020 tarkasteltiin älylukkojen hyviä ja huonoja puolia. On erittäin positiivista, että erilaisten älylukitusjärjestelmien yleistyessä niistä myös keskustellaan julkisuudessa entistä enemmän. Haluaisimme kuitenkin kiinnittää huomiota erääseen artikkelissa esille tulleeseen seikkaan.

Jutussa mainitaan kokonaan avaimettomat kerrostalot. Koska älylukot ovat vielä monelle uusi ja tuntematon ratkaisu, on ymmärrettävää, että osaa asukkaista perinteisistä avaimista luopuminen saattaa huolestuttaa. Perinteinen, mekaaninen avain on vielä monelle se kaikkein tutuin ja turvallisin väline kotioven lukitsemiseen ja avaamiseen.

Valinnan älylukon ja perinteisen lukituksen välillä ei kuitenkaan tarvitse olla joko–tai, eikä älylukkoa hankkiessa ole pakko luopua mekaanisista avaimista kokonaan. Markkinoilla on myös älylukkojen valmistajia, joiden ratkaisut mahdollistavat kotioven lukitsemisen ja avaamisen sekä kännykällä että perinteisellä, mekaanisella avaimella. Tällaisen joustavan ratkaisun tarjoaa esimerkiksi kehittämämme Pindora. Näin kukin perheenjäsen voi avata kotioven tavalla, joka tuntuu itselle kaikkein mieluisimmalta ja turvallisimmalta: Lapset haluavat ehkä käyttää älylukitusjärjestelmää, kun taas mummo avaa oven mieluiten edelleen perinteisellä avaimella. Tai päinvastoin.

Yhdistetyn järjestelmän etu on se, että tieto oven avaamisesta tallentuu joka tapauksessa, avattiin ovi sitten kännykän tai perinteisen avaimen avulla. Kaikista oveen liittyvistä tapahtumista voidaan myös lähettää hälytys kodin omistajalle. Näin on mahdollista varmistua esimerkiksi siitä, että lapset ovat kotoa lähtiessään muistaneet sulkea oven perässään tai että mummo on saapunut turvallisesti kotiin. Älylukot voivat myös rekisteröidä oven tärähdykset ja näin tunnistaa jopa lukon tiirikointiyritykset. Lisäksi mekaaninen avain toimii hyvänä varajärjestelmänä.

On luonnollista, että älylukitusjärjestelmien yleistyessä myös huoli niiden turvallisuudesta kasvaa. On totta, että älylukkoihin liittyy haasteita, koska kyseessä ovat tietojärjestelmät. Samalla on hyvä hyvä muistaa, että myös perinteisiin avaimiin liittyy turvallisuusriskejä, esimerkiksi niiden kadotessa. Pelkkiin mekaanisiin avaimiin verrattuna älylukot kuitenkin tekevät kodin lukituksesta joustavampaa ja ne voivat lisätä kodin turvallisuutta esimerkiksi kulunvalvonnan avulla.

Juha Häkkinen
CEO
Pindora Oy